O floare se simte cu toate simțurile, iar dintre toate, parfumul e inconfundabil. Odată ce-ai simțit mireasma unei flori, n-o mai uiți niciodată. Ba din contră, e de ajuns să te gândești la ea și parcă îi simți mirosul. Dacă vrei să faci o surpriză florală deosebită, care să fie un real răsfăț al simțurilor, atunci ai de unde alege din acest top 10 a celor mai parfumate flori care se găsesc în România.

Există peste 6000 de limbi străine care se vorbesc în toată lumea. Ba chiar și în România avem mai multe dialecte și regiuni în care nu se vorbește aceeași limbă. De aceea, e cu atât mai surprinzător că limbajul florilor e universal, mai ales dacă ne rezumăm la miros. Nu vi s-a întâmplat vreodată să treceți pe lângă o grădină plină cu flori și să simțiti mirosul puternic al uneia singure? Dă-i cuiva să miroasă o zambilă și, doar dacă nu e prima dată când o vede, îi va recunoaște imediat parfumul deosebit. Întreabă oamenii ce parfum asociază cu dragostea și probabil cele mai multe răspunsuri vor fi parfumul trandafirilor. Ooops, deja am dezvăluit două dintre florile incluse în topul celor mai parfumate 10 flori, așa că vom începe tocmai cu acestea.

  1. Zambilele

Un mic buchet de zambiluțe e suficient să parfumeze o întreagă cameră. Nu mai spunem de grădini! Drept dovadă că parfumul lor e puternic, plăcut și inconfundabil, însăși Virgil și Homer au scris despre mireasma zambilelor, pe vremea când aceste erau cultivate în Europa, în timpul grecilor și romanilor.

 Buchet cu zambile

  1. Trandafirii

Nu există floare care să fi inspirat mai multe povești de dragoste și scrieri romantice decât trandafirii. Pe noi ne-au inspirat aceste vorbe:

Înflorind de-odată toată

E o roză parfumată

Buchet cu trandafiri

  1. Crini orientali

Se spune că nu le poți avea pe toate, dar, probabil că pentru flori nu e valabilă vorba aceasta. Uite, de exemplu, crinii: sunt și frumoși, se găsesc în atâtea culori surprinzătoare, iar, pe deasupra, au și un parfum atât de plăcut!

Crini

  1. Liliacul

Din florile acelea micuțe iese o mireasmă atât de plăcută încât și dacă stai toată ziua în preajma unui copac, tot nu te saturi de mirosul plăcut al liliacului.

Buchet cu liliac

  1. Lavandă

Lavanda nu e doar o floare superbă, ci are și numeroase proprietăți terapeutice. Multe dintre acestea se datorează tocmai parfumului ei plăcut, care, după cum se zice, ar putea relaxa chiar și cea mai stresată persoană.

Lavanda

  1. Regina nopții

Nu degeaba e denumită ”regina nopții”. Această floare are un parfum atât de puternic, încât se face remarcată fără probleme printre celelalte flori.

Regina nopții

Sursă foto

  1. Iasomia

N-ai cum să nu recunoști mirosul plăcut de iasomie. Parcă îl simțim chiar acum, în timp ce scriem aceste rânduri.

Iasomie

  1. Lăcrămioarele

Cine s-a gândit că Lăcrămioara poate fi un nume minunat pentru fete, sigur s-a lăsat inspirat și de parfumul încântător al acestor flori.

Lăcrămioare

  1. Bujorii

În grădina cu flori, au răsărit și câțiva bujori, iar, odată cu ei, s-a împrăștiat o mireasmă plăcută peste tot în jur. Iar de n-ai nici grădină, nici bujori, nu-i bai, căci poți avea un buchet atât de frumos ca acesta!

Buchet cu bujori

  1. Azaleea

Atât îți spunem: nu lăsa primăvara să treacă fără să te bucuri și de mirosul plăcut al unei azalee!

Azalee roz