Se oferă sau nu flori de Sfânta Maria Mare?
Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare, cum este numită popular, se sărbătorește în fiecare an pe 15 august și este una din cele mai mari sărbători dedicată Fecioarei Maria. De o semnificație religioasă deosebită, sărbătoarea are și o profundă însemnătate socială, fiind un prilej de a aduce comunitățile și familiile laolaltă.
Dacă toți se pun de acord cu privire la importanța majoră a sărbătorii, nu toți sunt de acord și cu modalitățile de a o sărbători. Astfel, dacă în unele zone ale țării sunt aniversați și cei care poartă numele Sfintei Fecioare Maria, în altele, mai cu seamă în Moldova, nu se poartă acest obicei, simbolistica sărbătorii fiind înțeleasă ad literam, trecerea în neființă nefiind considerat un motiv de celebrare.
Florile însă, ca întotdeauna, au un rol principal. Tradițiile și obiceiurile din toate zonele includ și florile în această sărbătoare. În unele zone, fetele le culeg, merg la biserică să le sfințească, apoi le aduc acasă pentru noroc. Desigur, nu lipsește nici obiceiul de a pune flori de busuioc sub pernă pentru a-și visa ursitul. Și, bineînțeles, în acele zone în care se aniversează ziua onomastică a celor care poartă numele de Maria, Marian, Mariana, Marilena, Marin și alte derivate, în total 2, 2 milioane de români, se oferă și flori în semn de apreciere și pentru a transmite într-un mod cât mai artistic cele mai frumoase urări de bine.
Fiindcă noi suntem chiar peste tot, în România și în lume, le urăm tuturor o zi de sărbătoare cât mai plăcută, celor care își sărbătoresc ziua onomastică le urăm la mulți ani, iar celor care au nevoie de un cadou potrivit le stăm la dispoziție pentru a-i ajuta să trimită la Mariile lor cele mai frumoase și proaspete buchete de flori.
You must be logged in to post a comment.
click here to log in