Un trifoi cu patru foi la 10.000 de exemplare de trifoi obișnuit. Fiind atât de rar întâlnit, nu e de mirare că trifoiul cu patru foi a devenit simbolul cel mai răspândit al norocului, în toată lumea.

Conform legendei, doar dacă găsești întâmplător un trifoi cu patru foi vei avea noroc sau doar dacă îl primești de la cineva care l-a găsit din întâmplare, caz în care norocul e dublu. Dacă îl cumperi din comerț, nu va avea niciun efect în aducerea norocului.

De fapt, există mai multe specii de trifoi, aproximativ 300, însă numai cel care este o varietate a trifoiului alb poartă noroc, tocmai datorită rarității lui. La alte specii de trifoi, precum trifoiul roșu, auriu sau alpinum, sunt mult mai des întâlnite variantele cu 4 foi, ceea ce le face populare și, deci, fără nicio influență asupra aducerii norocului.

Fiecare frunză a trifoiului cu 4 foi are și o semnificație. Prima este simbolul credinței, a doua semnifică speranța, cea de-a treia frunză înseamnă dragoste și, bineînțeles, cea de-a patra este pentru noroc.

Trifoi cu 4 foi

Deși există și alte simboluri ale norocului, potcoava sau coșarul sunt doar două exemple, doar trifoiul a reușit să se răspândească la nivel mondial. Este simbolul Irlandei și încă din cele mai vechi timpuri i s-a atribuit această semnificație de către popoarele lumii. În Irlanda, trifoiul era folosit de Sfântul Patrick, ca simbol al sfintei treimi și se credea că cine găsește un trifoi cu patru foi este binecuvântat cu Harul lui Dumnezeu. În Egiptul Antic, această plantă era oferită în dar cuplurilor de tineri căsătoriți, pentru o căsnicie îndelungată și cu iubire. Legendele merg atât de departe, până la Adam și Eva. Se spune chiar că Eva, când a fost izgonită din rai, a luat cu ea un trifoi cu patru foi, pentru a-i purta noroc.

Cercetătorii susțin însă că trifoiul cu patru foi este cauzat de mutații genetice sau de mediu și, în esență, este doar o plantă perenă consumată de animale, care, în anumite condiții climatice, poate să dezvolte și o a patra frunză.

Alte ciudățenii despre trifoi

-          poate avea și mai mult de patru frunze (5, 6 chiar 7);

-          în 2009, în Japonia, a fost descoperit un trifoi cu 56 de frunze;

-          există colecționari care au strâns mii de frunze de trifoi cu patru foi

-          dacă smulgi un trifoi cu patru foi din rădăcină, îl poți planta în ghiveci și acesta se va înmulți;