Tuturor ne plac poisettiile de Crăciun, dar în această periodă a anului ele sunt ignorate, neglijate și mulți chiar aruncă aceste plante.

Avem câteva sfaturi pentru ca poinsettia să reziste și după sărbători.

Ca să reziste cât mai mult timp, când cumperi poinsettia, alege una care arată bine, care are pământul nici prea ud, nici prea uscat. Pe langă frunzele colorate, trebuie să aibă și multe frunze verzi sănătoase, groase, fără pete. Când ajungi cu ea acasă, scoate-i ambalajul.

Trebuie păstrată într-un loc călduros, unde nu este curent. De exemplu, nu trebuie lăsată lângă ușa de la intrare. Trebuie așezată intr-un loc luminos, dar nu în lumina directă a soarelui sau lângă calorifere. Aceste plantele preferă temperaturi între 15 și 22 grade.

În perioada înfloririi poinsettiei îi place să fie udată în fiecare zi, dar nu îi place să stea în apă. Udă planta cu moderație si pune o farfurioară sub ghiveci, în care să se scurgă apa în exces.

Rupe frunzele moarte. Nu te îngrijora daca rămâne cu puține frunze, vor crește altele.

frunze noi poinsettia

foto: https://ro.pinterest.com/pin/250723904225019212/

După sărbători mută planta într-un ghiveci mai mare, pentru că rădăcinile lor cresc foarte repede. Dacă rădăcinile sunt foarte dese, trebuie desfăcute puțin, altfel vor crește la fel de îngrămădite și în noul ghiveci.

muta poinsettia in alt ghiveci

foto: https://www.gardeningknowhow.com/ornamental/flowers/poinsettia/transplanting-poinsettia-plants.htm

Poinsettia după ce înflorește nu continuă să crească. Ea moare, de aceea trebuie tăiată fiecare ramură sub prima frunză verde de sub cele roșii. Astfel, ea va face ramuri noi și va crește mai mult.

poinsettia ofilita

foto: https://ro.pinterest.com/pin/415316396874389496/

Aceste plante au nevoie de fertilizatori si este indicat a se folosi unul cu o concentratie mai mare de azot, iar începând cu luna august-septembrie să se inlocuiască cu unul cu o concentrație mai mare de fosfor, pentru ca planta să inflorească. Poinsettia nu înflorește de bună voie.

Cu 3-5 săptămâni înainte de Crăciun poinsettia trebuie ținută la întuneric și doar câte 2-3 ore/zi la lumină, pentru ca frunzele sa devină roșii.

Dacă urmezi aceste sfaturi, ar trebui să te bucuri de poinsettia mai mult de un sezon!