Vin sărbătorile și odată cu ele, vine și momentul în care ne bucurăm de un brăduț în casă. Cei care au ales un brad în ghiveci se vor bucura și mai mult, căci îl pot replanta după aceea în curte sau în împrejurimi. Însă, pentru ca asta să se întâmple, trebuie să ai grijă încă de la început de bradul pe care-l cumperi, altfel riști ca acesta să nu reziste și să nu se prindă.

Iată câteva lucruri pe care trebuie să le știi despre îngrijirea unui brad în ghiveci!

În perioada aceasta, când temperaturile sunt scăzute, bradul se află într-o stare de repaus vegetativ, ceea ce înseamnă că acesta nu mai este activ, adică nu înflorește, nu înfrunzește, nu înmugurește sau își pierde acele.

Dacă alegi un brad în ghiveci, ai grijă să nu îl expui unor schimbări bruște de temperatură. Înainte să-l aduci în casă, ține-l 2-3 zile în garaj, balcon sau într-un alt răcoros pentru aclimatizare. Chiar și după ce aduci bradul în interior, e bine ca acesta să stea în cea mai răcoroasă cameră din casă, departe de sursele de căldură.

Oricât de mult îți dorești să-l împodobești din belșug, evită ornamentele și instalațiile luminoase care emană căldură, căci și acestea vor afecta rezistența bradului.

Un alt lucru pe care ar fi bine să-l faci este să uzi bradul în fiecare zi, cu aproximativ 500 de ml de apă pentru un brad mediu. În funcție de mărime, poți ajusta cantitatea de apă pe care o adaugi, astfel încât pământul să nu fie uscat. De asemenea, cu ajutorul unui pulverizator, e bine să stropești crenguțele bradului zilnic pentru a-i menține prospețimea și a-l ajuta să reziste la temperaturile ridicate pentru el.

Știm că vrei să te bucuri cât mai mult de spiritul de sărbătoare, însă dacă vrei să plantezi apoi bradul, nu e bine să-l ții mai mult de două săptămâni în casă. Perioada cea mai indicată este de 7 – 10 zile, căci cu cât îl ții mai mult, cu atât îi scad șansele să se prindă.

Înainte de a-l planta, urmează același proces pe care l-ai urmat atunci când l-ai adus în casă. Lasă-l 2 zile într-o încăpere răcoroasă sau chiar afară pentru acomodare. Alege cu grijă ziua plantării, să fie una cu temperaturi de peste zero grade, iar pământul să nu fie înghețat.

Mult succes cu plantarea bradului în ghiveci!

Sursă foto