În cei peste 15 ani de când livrăm flori pentru toate evenimentele, nu la puține nunți am fost ”prezenți”. Fiindcă de multe ori consilierea clienților noștri s-a extins și dincolo de sfaturile referitoare la flori, buchete și aranjamente florale, am strâns toată experiența căpătată de-a lungului timp pentru a-i putea ajuta mereu pe cei care caută răspunsuri la problemele pe care le întâmpină atunci când își planifică evenimentele importante din viața lor.

Una din întrebările pe care le-am auzit cel mai des a venit din partea finilor, nedumeriți cu privire la obligațiile pe care le au față de nașii de cununie. Tradiția spune una, rudele spun alta, prietenii spun altceva. Astăzi o să vedem ce spune experiența, direct de la un specialist, Irina Stoian, manager Roflora.

Am profitat de faptul că Irina a fost si nașă de multe ori și a acceptat provocarea de a răspunde la întrebarea ce obligații au finii față de nașii de cununie. Iata ce  ne-a povestit Irina!

 Cum trebuie să procedeze finii atunci când le cer nașilor să îi cunune?

”Cred că pentru a ajunge in postura de nași, între cele două familii trebuie să existe o relație foarte apropiată, bazată pe prietenie, admirație și valori comune. Dacă așa e cazul, atunci protocoalele, planificările și regulile tradiționale sau mai nou adoptate nu își prea mai au rostul. Atât finii, cât și nașii vor avea deschiderea și dorința necesare pentru a transforma acest eveniment minunat într-un prilej de reală bucurie și nu va mai conta dacă și cine a primit un cadou, unde s-a desfășurat întâlnirea sau cum a fost adresată o anume intrebare.

În funcție  de regiune, dar și de propria creativitate se obișnuiește ca finii să-și invite în oraș viitorii nași pentru a le lansa invitația sau ca aceștia să le facă o vizită acasă, oferindu-le câte un cadou simbolic sau mai valoros, în funcție de posibilități și dorințe”.

Ce se întâmplă după ce nașii acceptă să cunune? Ce trebuie să facă finii?

”De aici începe partea și mai frumoasă: planificarea nunții. Cel mai bine este ca finii și nașii să discute încă de la început despre cât de mult se vor implica cei din urmă. Sunt fini care iau deciziile împreună cu nașii, alții care nu interacționează decât în preajma nunții. Nașii au un rol foarte important în evoluția ulterioară a cuplului nou format, ei devin părinți spirituali, așa că ar fi de preferat ca finii să le ceară părerea și ajutorul, să îi facă să simtă că sunt o parte importantă din tot ceea ce presupune nunta. Pentru că realizarea unei nunți ascunde în spatele ei un volum de muncă imens, o implicare totală și sfaturi date în cunoștință de cauză pot cântări destul de greu, scutind alergătura sau sume de bani cheltuite inutil. Așa că, dacă aveți norocul unor nași care își doresc să vă fie alături, implicați activ alături de fini, ”datoria” tânărului cuplu e mai curând una morală, de recunoștință și apreciere față de cei care au acceptat să îi cunune si sa le fie alaturi pe termen lung, nu?”

E obligatoriu ca finii să ofere un cadou nașilor?

”În situații din acestea, nimic nu e obligatoriu sau bătut în cuie. Fiecare are libertatea de a proceda așa cum dorește. Dincolo de cadouri sau obligații financiare, un lucru e mai important când totul se termină: care e relația dintre fini și nași? S-a îmbunătățit în urma acestei legături sau din contră, căci sunt destule situații în care se întâmplă și așa. Relația aceasta va continua și dincolo de nuntă sau nu? Cât despre cadouri, da, finii oferă, de regulă, nașilor un cadou după ce nunta se termină. Alții fac gesturi frumoase pentru nași constant, pe tot parcursul planificării. Am auzit de situații în care finii au cumpărat hăinuțele de nuntă pentru copiii nașilor. În unele zone, există chiar o tradiție conform căreia finii trebuie să cumpere materialele pentru hainele nașilor. După cum spuneam, totul depinde de relația dintre ei, pentru că obiceiurile și dorințele fiecărui cuplu sunt  personalizate. Ce rămâne în urma evenimentului-nuntă este partea cea mai consistentă pentru că prietenia care leagă cele două cupluri pune bazele unei relații nași-fini puternice, bazată pe deschidere sufletească, sprijin și prietenie reală. Eu îmi văd finii ca pe copiii mei, chiar dacă diferența de vârstă dintre noi nu e atât de mare. Îi privesc cu mare dragoste și îi susțin în acțiunile lor legate de viață:  în relația cu părinții lor, în situații legate de copiii lor, pentru că experiența noastră de viață își spune cuvântul, pe ici-colea. Și atunci când în relația celor două cupluri există această fuziune sufletească, prietenia reală înflorește și orice așa-zisă obligație se transformă în gesturi firești, simple, venite din inimă, de prețuire și recunoștință. Ce să vă spun, de Mărțișor, anul acesta, am primit de la o familie din ultimii mei fini două bilete la un spectacol cu Tudor Gheorghe. Uh, ce bucurie!!! Nu mai spun că vom merge împreună la spectacol, deci iată, vom petrece timp împreună! Eu i-am dăruit finei mele o carte despre dezvoltarea feminității, despre cum să primești perioada de sarcină în viața de femeie, pentru că fina mea este însărcinată cu primul copil.

Bucuriile cele mari se regasesc în gesturi cu cheltuială mică, dragii mei, doar implicarea de suflet și daruirea este imensă. Vă doresc să fiți binecuvântați cu nași rupți din Rai și să vă deschideți inima pentru o comunicare reală.”

 Bilete concert Tudor Gheorghe  Bilete concert Tudor Gheorghe