V-am mai vorbit despre flori ca despre o artă care este tratată cu atenție și cu măiestrie. Nimic nu este întâmplător, liniile, texturile, formele, culorile, simbolurile se combină subtil pentru ca fiecare buchet și aranjament floral să vorbească de la sine. Așa se face că și în cazul design-ului floral s-au conturat stiluri care definesc anumiți designeri, dar, desigur, definesc și clienții. Alegerile pe care le facem spun ceva despre noi, nu? Suntem fie mai clasici și iubim simplitatea, fie extravaganți și alegem să ne exprimăm printr-o explozie de culoare.

Există atâtea stiluri cam câtă imaginație, așa că avem despre ce vorbi. Auzim fie de clasificarea stilurilor în funcție de regiune (stilul european, stil oriental, stil american), stil tradițional, stil liber și abstract, stil modern, stil boem. Pe unele le recunoașteți, altele vă vor surprinde.

Stilul tradițional. Trebuie să știți că și vaza sau vasul în care sunt așezate florile fac parte din întregul aranjament și pot fi detalii reprezentative pentru un anumit stil sau altul. Vasele decorative sunt caracteristice stilului tradițional. De altfel, sunt și singurele accesorii ale florilor. Aranjamentele în stil tradițional conțin multe flori colorate.

Stilul oriental valorifică forma, simetria, echilibrul și armonia. Florile nu sunt punctul central de atracție, ci ele se îmbină armonios pentru a crea un aranjament aspectuos, estetic, care cucerește prin formă și frumusețe.

Stilul modern. Ușor mai nonconformist fiindcă ignoră liniile clasice în favoarea creației, imaginației, liberei exprimări. Accesoriile florale sunt un element important în stilul modern. În categoria aranjamentelor în stil modern se regăsesc și aranjamentele corporate sau cele destinate domnilor, modernul regăsindu-se astfel nu doar la nivelul design-ului, ci și în faptul că au și alți destinatari în afară de femei, o viziune ceva mai clasică.

Stilul boem sau o modalitate liberă și jucăușă de a aranja florile, folosind și alte elemente, precum: fructe, ierburi, flori de câmp, combinații inedite.

Acestea sunt cele mai cunoscute stiluri de design floral. Până acum, căci cine știe când apare un artist cu o nouă viziune?