Florile sunt clasice și nemuritoare. Dintotdeauna au fost un cadou apreciat și popular, iar dacă între timp s-au mai schimbat tendințele și preferințele florale, ceva nu s-a schimbat. Este vorba despre regulile bunelor maniere la care trebuie să fim atenți atunci când trimitem un buchet de flori sau un aranjament floral.

O fi un gest simplu, însă e încărcat de semnificație și eleganță, astfel încât nu putem neglija și aspectele de detaliu, asta dacă vrem ca florile pe care le dăruim să fie expresia unui cadou dăruit din inimă și primit cu o imensă bucurie.

Plecând de la sfaturile expuse de Aurelia Marinescu în cartea sa, Codul bunelor maniere astăzi, dar și de la situațiile în care ne-am regăsit, noi și clienții noștri, în cei 15 ani de când livrăm flori și bucurie, am reușit să identificăm cele mai importante reguli de bune maniere atunci când oferi sau trimiți flori.

  1. 1. Florile pot fi un cadou în sine sau pot însoți un alt cadou. De fapt, e obligatoriu ca pe lângă orice cadou dăruiești, să oferi și un buchet de flori.
  2. 2. Dacă vrei să oferi o singură floare, acest gest va fi rezervat doar pentru îndrăgostiți sau pentru persoanele cu care ai o relație foarte apropiată.
  3. 3. Nu suntem oamenii extremelor, însă, de data aceasta, trebuie să o spunem: niciodată, în nicio situație și cu nicio ocazie nu se oferă flori artificiale și nici nu se decorează casa cu flori din plastic. Dacă natura ne-a oferit o asemenea bogăție de frumusețe în flori, hai să ne bucurăm de ea!
  4. 4. Și fiindcă am adus vorba de frumusețea florilor, susținem și noi că aceasta nu trebuie acoperită cu ambalaje și accesorii care nu pun în valoare florile. Ambalajul are doar un rol protectiv, însă acesta ar trebui înlăturat înainte ca florile să fie oferite. Dacă vrei ca buchetul oferit să fie mai special, poți alege o fundă/panglică, accesorii subtile sau un vas elegant în care să dăruiești florile.
  5. 5. Mare atenție atunci când oferi flori. Niciodată cu tulpina în sus, ci cu partea cu petale. Doar vrei să încânți privirea destinatarului!
  1. 6. După cum ne e obiceiul, în România se dăruiesc flori în număr impar pentru orice eveniment, mai puțin la înmormântări, unde se oferă flori în număr par. Ar fi ușor dacă această regulă s-ar aplica peste tot, însă nu e așa. Dar fiindcă noi livrăm flori oriunde în lume, știm exact care e varianta potrivită pentru orice țară, așa că întreabă-ne cu încredere!
  2. 7. Gestul de a livra flori cuiva implică două reguli generale. În primul rând, florile se plătesc în avans (la fel și curierul care livrează, dacă acest serviciu nu intră în prețul buchetului), iar în al doilea rând, buchetul va conține un bilețel cu un mesaj, semnat de expeditor. Nu se trimit flori anonime.
  1. 8. În cazul în care destinatarul suprizei tale florale se află în spital, atunci alege un buchet de flori care să nu aibă un parfum puternic, chiar flori fără parfum, și care să nu fie voluminos. Bineînțeles, florile vor fi livrate în vază sau se va opta pentru un aranjament floral, pentru a nu da bătăi de cap pacientului, care, cu siguranță, nu are la dispoziție recipiente pentru florile primite.
  2. 9. Nu orice floare e potrivită în orice situație și pentru orice persoană. Astfel, un rol foarte important îl are limbajul florilor. Câteva reguli generale: păstrează trandafirii roșii pentru persoana iubită; dacă nu știi care sunt florile preferate ale cuiva, alege florile de sezon; pentru persoanele cu care ai o relație business sunt mai potrivite aranjamentele florale sau coșurile cu fructe sau coșurile gourmet.
  3. 10. Pe lângă flori, poți oferi și plante în ghiveci, care vor rezista mai mult timp și vor face destinatarul să-și amintească de tine. Fă asta doar dacă știi că persoana în cauză iubește florile și mai are alte plante în casă, altminteri gestul tău îi va da bătăi de cap să îngrijească planta. În plus, dacă darul e prilejuit de o petrecere care nu are loc acasă, aranjează ca planta să fie livrată la domiciliu și nicidecum nu o duce la locul de desfășurare al evenimentului, punând gazda în dificultate, fiindcă va trebui să transporte un cadou voluminos (asta în cazul în care planta nu e una micuță).