10 plante și flori care îndepărtează țânțarii și alte insecte
Dacă mai aveam nevoie de un motiv pentru care plantele și florile sunt atât de minunate, atunci acesta e. Nu doar că arată superb și ne încântă simțurile, nu doar că sunt un cadou potrivit în orice ocazie, dar, iată, există plante și flori care îndepărtează țânțarii și alte insecte. Alternativă mai sănătoasă de a ține insectele la distanță nu credem să mai fie. Sănătoasă, sănătoasă, dar și frumoasă! Cine nu se bucură de o grădină colorată și înmiresmată sau de un apartament decorat cu plante și flori alese?!
Tot suntem în sezonul plantării, așa că, ce-ar fi să începi cu una din aceste 10 plante care îndepărtează țânțarii și alte insecte?
- Gălbenelele – sunt flori foarte răspândite în România, care cresc în orice tip de sol și climă, uneori chiar spontan, fără a fi plantate și îngrijite în mod special. Sunt cunoscute pentru proprietățile lor în tratarea anumitor afecțiuni și utilizarea lor în industria cosmetică. Cât despre insecte, pot ține la distanță afidele (păduchii de plante), țânțarii, musculițele albe.
- Lavanda – poate ține la distanță țânțarii, fie aplicată direct pe piele, fie agățată la ferestre pentru a-i împiedica să intre în casă, fie pur și simplu crescând în grădină. Mirosul de lavandă, atât de plăcut pentru oameni, îndepărtează țânțarii, muștele și moliile.
- Menta – conține proprietăți aromatice care pot face anumite insecte să stea la distanță. Are acest efect dacă este plantată în grădină sau în ghivece. Dacă ai fost mușcat de un țânțar, poți folosi menta pentru a freca ușor zona respectivă. E și un foarte bun calmant.
- Petuniile – mici, frumoase, colorate, petuniile țin la distanță gândacii, afidele și gâzele. Au nevoie de un loc luminos, așa că pot fi plantate în grădină sau în ghivece, ținute pe pervazul geamului.
- Busuiocul – are uleiuri esențiale care pot fi extrase și folosite în compoziția unor sprayuri împotriva țânțarilor. În timp, s-a descoperit că aceștia nu stau nici în apropierea plantei care crește în grădini.
- Crizantemele – sunt foarte eficiente în a ține la distanță foarte multe insecte, printre care furnici, căpușe, păduchi, purici, viermi.
- Usturoiul – dacă ține vampirii la distanță, poate îndepărta și țânțarii, și nu numai. E foarte eficient împotriva afidelor, musculițelor albe, viermilor și muștelor care atacă morcovul. Plantat în grădina de legume, va ține la distanță aceste insecte care atacă plantele.
- Călțunașul sau Condurul-Doamnei – este cultivată în scop ornamental, dar iată că are și proprietăți speciale datorită cărora poate îndepărta musculițele albe, afidele, gâzele și alte insecte.
- Lemongrass (Iarba de lămăie) – conține un ulei natural, numit citronella, care ține țânțarii la distanță.
- Eucalipt – uleiurile naturale care se găsesc în această plantă sunt foarte eficiente în a respinge țânțarii, căpușele, musculițele și alte insecte zburătoare.
Resurse:
http://helloglow.co/10-bug-repelling-plants-your-backyard-needs/
http://bestplants.com/plants-that-repel-mosquitoes/
http://knowledgeweighsnothing.com/six-insect-repellent-plants-to-grow/
You must be logged in to post a comment.
click here to log in