Sărbătorile de iarnă ne oferă ocazia de a participa la una din cele mai îndrăgite tradiții: împodobirea bradului de Crăciun.

Pe cât de frumoasă e tradiția, pe atât de frumoasă e și semnificația ei, căci bradul este un simbol al lucrurilor și gândurilor bune, ce aduce fericire în orice casă.

În primul rând, bradul simbolizează viața, o analogie cu faptul că este veșnic verde și viu. O altă interpretare a semnificației pomului de Crăciun este că îl simbolizează pe însăși Iisus Hristos, fiind un copac veșnic verde și viu. Acest lucru se extinde și asupra altei semnificații: speranța veșnică pe care oamenii trebuie să o aibă. De asemenea, unele popoare asociază forma bradului cu Sfânta Treime, căpătând, din nou, semnificații religioase.

În general, în funcție de regiune și popor, bradul de Crăciun este asociat cu semnificații precum: speranță, renaștere, loialitate, longevitate, permanență, credință, protecție.

Un brad împodobit semnifică și belșugul și bogăția, nu doar materială, ci și spirituală, și bogăția de cunoștințe. Podoabele sale multe sunt expresia abundenței.

 Obiceiul de a așeza o stea sau un îngeraș în vârful bradului are și el conotații regilioase. Steaua este simbolul stelei care i-a călăuzit pe magi la Betleem, iar îngerul, reprezintă magii. Totodată, steaua din vârful bradului reprezintă și îndeplinirea promisiunii pe care Dumnezeu le-a făcut-o oamenilor, aceea că le va da un Mântuitor.

Din ramurile de brad se obișnuiește să se confecționeze și coronițele pe care oamenii le așează de regulă la intrare sau pe ușă. Această coroniță semnifică sănătate și noroc, iar forma sa rotundă transmite ideea dragostei veșnice, care se continuă la nesfârșit.

Chiar dacă nu există o dovadă clară a originilor tradiției împodobirii bradului, acesta a devenit rapid un obicei răspândit. De Crăciun, regăsim brazi împodobiți nu doar în case, ci și în instituții și spații publice, încă un indiciu despre cât de mult iubesc oamenii acest obicei.