Orhideea a fost dintotdeauna un simbol al eleganței și distincției, o floare exotică prețioasă, motiv pentru care cei mai mulți oameni o asociază cu o plantă pretențioasă și greu de îngrijit. Într-adevăr, orhideea nu este o plantă ce poate fi lăsată într-un colț să crească de la sine, însă nici nu ai nevoie de înalte cunoștințe în horticultură pentru a avea o orhidee în ghiveci sănătoasă și frumoasă.

Fiindcă orhideele sunt flori specifice lunii noiembrie, nu puteam găsi un moment mai potrivit pentru a afla rețeta îngrijirii unei orhidei în ghiveci.

Primul lucru după ce cumperi o plantă de la o florărie fizică sau florărie online este, de regulă, să o muți într-un alt ghiveci. Nu este și cazul orhideei. Aceasta se poate dezvolta foarte bine și în ghiveciul în care ai cumpărat-o, chiar și doi ani de zile. Dacă alegi însă să o transplantezi într-un alt ghiveci, alege unul de dimensiuni similare cu cel în care ai cumpărat-o. Un ghiveci mai mic nu îi va permite să se dezvolte, iar unul prea mare va favoriza putrezirea rădăcinilor.

Deși orhideea e o plantă exotică, majoritatea orhideelor provenind din zonele cu climă tropicală și subtropicală, nu are nevoie de lumină și căldură în exces.

Pentru a înflori, orhideea are nevoie de lumină suficientă, însă nu directă. Altfel spus, orhideea nu trebuie expusă direct la razele soarelui, altminteri poate suferi arsuri, care sunt vizibile sub forma unor pete pe frunze sau a frunzelor îngălbenite. Pe de altă parte, dacă orhideea nu are lumină suficientă, frunzele sale vor fi de un verde închis. Atunci când cantitatea de lumină este optimă, frunzele vor fi de un verde deschis, moment în care te poți aștepta ca orhideea să și înflorească.

 

Orhidee Phalaenopsis

Vezi și Ghid de îngrijire a orhideei Phalaenopsis

Nici temperatura nu trebuie să fie ridicată. Orhideea în ghiveci trebuie ținută departe de sursele artificiale de căldură care pot produce uscarea rădăcinilor, iar pentru înflorire, ar trebui expusă pe un pervaz unde să existe variații de temperatură.

Udarea este o parte foarte importantă în creșterea și înflorirea orhideei tale. Udarea în abundență îi face foarte rău florii, uneori fără posibilități de recuperare. Orhideea ar trebui udată obligatoriu odată la 7 – 9 zile, însă trebuie verificată constant și udată la nevoie. Pentru a verifica, e suficient să introduci un deget 2 – 3 cm în pământ. Dacă acesta este uscat, atunci e nevoie de apă, dacă este umed, mai poți aștepta până la următoarea udare. De asemenea, temperatura apei cu care este udată nu trebuie să fie mai mică de 10 grade Celsius.

Un alt factor important pentru orhidee este umiditatea. Pentru a asigura o umiditate corespunzătoare, poți folosi un spray pulverizator cu apă, cu care să pulverizezi în jurul ghiveciului pentru un plus de umiditate.