Crizantemele toamna sunt ca primul ciripit al păsărilor primăvara, ca picăturile răcoroase de ploaie vara și ca fulgii pufoși de zăpadă iarna, adică o adevărată încântare, acel lucru mic, dar minunat, care ne face să trăim cu entuziasm o zi oarecare. Cu atât mai bine dacă sunt în ghiveci!

E drept că crizantemele în ghiveci rezistă mai mult timp, ceea ce înseamnă o bucurie prelungită. Pentru aceasta e nevoie însă și de o îngrijire corespunzătoare, dacă vrei crizanteme sănătoase și înflorite mai mult timp.

Cea mai bună parte la crizantemele în ghiveci este că le poți muta și afară, și în casă, în funcție de sezon și de temperatură, astfel încât să creezi un decor minunat atât în interior, cât și în exterior.

Dacă achiziționezi o crizantemă de la florărie sau o comanzi online, primul pas este să o muți într-un vas mai mare, imediat după cumpărare. Astfel îi vei oferi tot spațiul de care are nevoie pentru a crește mare și sănătoasă. De asemenea, este important să alegi un ghiveci cu găuri mari, pentru o drenare bună.

Crizantema in ghiveci

Următorul punct pe listă: alegerea solului potrivit. Pentru crizanteme, cel mai potrivit tip de sol este cel fertil și bine drenat. Dacă ai grădină, poți folosi un amestec de pământ din grădină și substrat universal pentru flori. Cantitatea de sol din ghiveci ar trebui să fie aproximativ la un cm mai jos de buza ghiveciului, astfel încât să lași loc și pentru apă.

Și dacă veni vorba de apă, crizantemele au nevoie de udare regulată. De regulă, este  bine să le uzi până când vezi apa curgând prin găurile de la baza ghiveciului, asigurându-te astfel că apa a ajuns și la rădăcinile florii. Dacă frunzele din partea de jos devin maro, e un semn că florile tale au nevoie de mai multă apă. Udarea în exces nu face însă bine, așa că ai grijă ca apa să nu stagneze la baza ghiveciului. Evită udarea frunzelor, pentru a preveni apariția bacteriilor sau a unor boli ale florii.

Crizantemele iubesc lumina și au nevoie de cel puțin 4 – 5 ore de lumină directă de la soare, pe zi. Pe măsură ce se schimbă anotimpurile și zilele devin din ce în ce mai scurte, vei observa că e nevoie să muți ghiveciul dintr-un loc în altul, pentru a te asigura că floarea ta primește lumină suficientă. Dacă lumina soarelui e bună pentru crizanteme, acestea trebuie însă ferite de lumina artificială pe timpul nopții, căci au nevoie și de o perioadă în care să stea în întuneric pentru a înflori.

Dacă plantezi mai multe crizanteme în același ghiveci, acestea ar trebui să fie plantate la o distanță de cel puțin 46 – 77 cm, pentru a avea suficient loc să crească.

Crizantemelor nu le place căldura și se dezvoltă cel mai bine la temperaturi până în 20 de grade celsius.

La sfârșitul toamnei, când crizantema se ofilește, curăț-o de frunzele și florile moarte și uscate și depoziteaz-o într-un loc uscat, răcoros, în care să fie ferită neapărat de îngheț. Pe timpul iernii, udă planta din când.

Crizanteme in cos

Rezumând, pentru crizanteme rezistente și înflorite mai mult timp, e foarte important să le plantezi cât mai repede într-un ghiveci mai mare, după ce le-ai cumpărat, să folosești un sol fertil și drenabil, să le uzi regulat, însă să nu le lași să băltească în apă, să le ții într-un loc uscat, cu lumină multă și temperaturi mai mici de 20 de grade.

Cu un pic de atenție și îngrijire, te vei bucura de crizanteme înflorite o toamnă întreagă.