Descoperă metode ingenioase de îngrijire a plantelor cât timp ești în concediu!
Ai muncit din greu și meriți să te bucuri de concediul tău! Ai pregătit totul: ochelarii de soare și crema pentru protecție solară sunt în geantă, planurile de vacanța sunt foarte bine puse la punct, dar poate nu ai luat în calcul și plantele tale care vor rămâne acasa. Iată câteva sfaturi pentru a găsi plantele sănătoase când te vei întoarce:


Lumina
Când pleci în concediu, de obicei, închizi ferestrele, tragi perdelele și jaluzelele care blochează sursa de lumină de care plantele au nevoie. Încearcă să lași puțină lumină să pătrundă în încăperi sau mută plantele într-un loc mai luminos.
Dacă le lași pe balcon sau terasă, așează-le la umbră sau le vei găsi ofilite. Dacă le vei lăsa în aer liber, asigură-te că sunt ferite de curenții de aer și că nu vor fi răsturnate de vânt.
Dacă ai prieteni sau vecini draguți care se pot oferi să ude plantele, ușurează-le, totuși, munca și ferește-le de lumina directă a soarelui și de surse puternice de căldură, pentru a preveni uscarea pământului prea repede.


Apa
Apa și umezeala sunt esențiale pentru plante.
Dacă vrei să pleci în concediu fără nici o grijă, poți folosi sisteme profesionale de irigare, prevăzute cu rezervoare de apă sau ghivece inteligente care au o durată de irigare de aproximativ o lună.
Când lipsești doar câteva zile, udă bine plantele și lasă-le o rezervă de apă în farfuria ghiveciului. Astfel nu va fi nevoie să mai fie udate cateva zile. Iar dacă lipsești mai mult timp, vei reduce numărul de vizite pe care trebuie să le facă persoana care va avea grijă de ele.
Dacă prietenii sau vecinii nu pot să te ajute și nu vrei să investești în sisteme de irigare, iată și câteva metode ieftine care vor ajuta la menținerea umidității plantelor:
Sticla cu apă rasturnată: mai puțin atrăgătoare decât un sistem de irigare, dar cea mai economică metodă. Folosește o sticlă în dopul căreia trebuie să faci găuri mici, umple sticla cu apă și așeaz-o cu dopul în jos direct în pământul din ghiveci.
Irigarea cu fitil de bumbac: înainte de toate asigură-te că plantele sunt bine udate. În funcție de numărul de plante, poți folosi un vas mai mic sau mai mare pe care, la final, îl vei umple cu apă. Taie câteva bucăti de sfoară din bumbac sau alte fibre care absorb apa. La fiecare bucată de sfoara pune câte un capăt în vas și celalat în ghiveciul plantei – trebuie să ajungă la o adâncime de 7-8 cm in pământul din ghiveci. Umple vasul cu apă si așeaza-l mai sus decât ghivecele.
Cu ajutorul acestor sfaturi, sperăm că plantele tale nu iți vor simți lipsa și te vei bucura linștit de concediu.
Dacă vrei să oferi o plantă, în colecția Minuni în ghiveci poți găsi cadoul potrivit!


 

Resurse:
http://www.wikihow.com/Water-Plants-While-You%27re-Away
http://www.gardenersworld.com/plants/plant-inspiration/holiday-care-for-house-plants/