Garoafele – origini, istorie și simbolism
Că tot e ianuarie luna garoafelor, astăzi, le dedicăm un articol acestor flori deosebite, cu o istorie îndelungată și semnificații profunde și diverse.
Fiind unele dintre cele mai vechi flori cultivate, de peste 2000 de ani în Europa și Asia, garoafele surprind prin frumusețea lor simplă și natural, mireasma proaspătă subtilă și varietatea de culori care poartă tot atâtea înțelesuri.
Garoafa a început să fie populară încă de pe vremea grecilor și romanilor, fiind considerată ”floarea zeilor” sau ”floarea dragostei”. Era floarea folosită în crearea ghirlandelor și cununilor folosite la evenimente și ceremonii, numele său (în engleză ”carnation”) însemnând și coroană / încoronare.
Potrivit unei legende creștine, garoafele au apărut din lacrimile Fecioarei Maria, vărsate pe când Iisus Hristos își ducea crucea, de aici și semnificația pe care o poartă garoafa roz – iubire maternă nemuritoare. Leonardo da Vinci a portretizat această asociere în pictura ”Madonna cu garoafa”, tablou ce se găsește acum la Munich, Germania.
Între timp, garoafa a devenit floarea emblemă a unei sărbători importante la nivel internațional – Ziua Mamei. În Corea, unde nu există Ziua Mamei, ci Ziua Părinților, garoafa rămâne floarea simbol a acestei sărbători, fiind una din puținele flori care-și păstrează semnificația dincolo de barierele geografice și culturale.
La modul general, garoafa simbolizează fascinație și dragoste divină. În funcție de culoare, aceasta capătă și înțelesuri mai profunde, astfel:
- garoafă albă – inocență, dragoste pură, un cadou norocos pentru o femeie
- garoafă roșu deschis – admirație
- garoafă roșu intens – dragoste, afecțiune puternică
- garoafă roz – nu te voi uita niciodată, dragoste maternă
- garoafă mov – încăpățânare
- garoafă galbenă – dezamăgire, refuz
- garoafă dungată – nu, refuz, nu pot fi cu tine, regret
Nu uita, dacă îți plac garoafele și vrei să le dăruiești, luna ianuarie este momentul cel mai prielnic, căci acestea sunt florile lunii.
You must be logged in to post a comment.
click here to log in