Despre hortensia putem spune că e ”mai cu moț” decât celelalte flori. Asta fiindcă are o caracteristică specială: își schimbă culoarea.

Dacă la momentul în care înflorește, hortensia este albă, treptat florile se colorează în albastru sau în roz. Factorul după care hortensia își schimbă culoarea este PH-ul solului. Un PH alkalin va determina culoarea roz a florilor de hortensie, iar un PH acid al solului dă flori de culoare albastră. De asemenea, culoarea acestei flori se schimbă și în funcție de stadiul de maturitate la care se află, de la alb (în faza inițială) la roz sau albastru și, în final, la verde sau maroniu.

Vestea bună este că, dacă ai în grădină sau în ghiveci o hortensie, poți să alegi solul în așa fel încât să obții culoarea dorită, roz sau albastru. Pentru a obține hortensii de culoare roz, solul trebuie tratat cu var, moloz sau cărămidă spartă pentru a obține un ph alkalin. În schimb, ph-ul acid care determină culoarea albastră a hortensiilor poate fi obținut prin tratarea solului cu rumeguș, zaț de cafea sau portocală, împreună cu fertilizanți speciali pentru flori.