În orice colț de lume, florile sunt un cadou minunat. Când vine vorba de dăruit flori, locația, ocazia și motivele devin relative, în timp ce un lucru rămâne cert: bucuria înflorește în sufletele și pe chipurile celor care dăruiesc și primesc flori.

Fără doar și poate că florile sunt iubite și bine venite, indiferent de continent sau țară. Însă, cum oamenii interpretează și dau simboluri diferite lucrurilor din jurul lor, florile ajung să aibă alte înțelesuri în diferite culturi ale lumii. Și se dăruiesc altfel decât poate suntem noi obișnuiți.

Pentru ca surprizele tale florale să declanșeze întotdeauna emoția dorită, vom dezvălui câteva secrete despre cum se dăruiesc florile în diferite culture ale lumii, comparativ cu România.

Aniversările și zilele de naștere, Ziua Îndrăgostiților, Ziua Femeii, sărbătorile importante precum Crăciunul și Paștele, nunțile și funeraliile sunt ocazii în care poți dărui flori indiferent în ce colț de lume te afli.

La fel ca în România, în China se obișnuiește să se ofere flori profesorilor și învățătorilor la început sau final de an. Însă, dacă nouă, românilor, ne place să dăruim plante în ghiveci și o facem destul de des, gândindu-ne la trăinicia cadoului, chinezii nu apreciază acest gest, considerându-l o legătură impusă.

Deși foarte aproape de noi, vecinii noștri ruși au obiceiuri diferite când dăruiesc flori. Spre exemplu, preferă să dăruiască o singură floare pentru a marca ziua de naștere a cuiva și nu oferă aranjamente florale sau coșuri cu bunătăți. Cu totul diferit de români, cărora le plac aranjamentele și buchetele cât mai bogate, rezervând gestul a de oferi o singură floare doar unei persoane iubite, arătându-i astfel că este singura la care se gândește. În schimb, ca și noi, oferă buchete cu flori în număr impar pentru ocaziile fericite.

Un obicei mai puțin înrădăcinat în cultura noastră este în Anglia o obișnuință. Este vorba despre a dărui flori atunci când ești invitat acasă la cineva, gest pe care englezii îl fac cu fiecare ocazie. Nu se dăruies însă crini albi care, în cultura engleză, semnifică moarte.

Cele mai multe țări europene, printre care și România, păstrează regula de a dărui buchete cu un număr impar de flori pentru momentele de bucurie. În SUA, în schimb, oamenii nu țin de cont de această etichetă.

Dincolo de toate diferențele, trandafirii roșii rămân un simbol universal al iubirii și se dăruiesc persoanei iubite oriunde în lume ar fi ea. Cel puțin până acum nu am aflat cultură în care să nu fie așa.