Pentru că există buchete de flori pe care vrei să le păstrezi toată viața, pentru că există buchete de flori la care vrei să te uiți peste ani și ani și să îți amintești de momente frumoase, pentru că există buchete de flori pe care vrei să le păstrezi nu doar în inimă sau în amintiri, ci chiar într-un colț de casă. Sau poate vrei să creezi un aranjament special pentru casa ta, un decor inedit pentru un eveniment sau un moment romatic. Oricare ar fi motivele tale, noi te învățăm astăzi cum să usuci și să păstrezi florile.

Desigur, fiindcă florile sunt atât de diferite și au fiecare caracteristici speciale, există mai multe metode prin care se poate face procesul de uscare.

1. Uscarea cu aer

Alege florile pe care vrei să le usuci în momentul în care acestea încep să se deschidă. Dacă alegi flori care au înflorit complet, petalele acestora se vor scutura și le vei pierde. Îndepărtează frunzele, taie cozile la mărimea dorită și apoi leagă florile în buchete, nu foarte mari. Leagă-le cu un elastic de cauciuc sau sfoară și agață-le cu susul în jos (florile să stea cu fața spre pământ) într-un loc ferit de lumina soarelui, uscat și bine aerisit, la aproximativ 15 cm distanță de tavan. În 2 - 4 săptămâni, florile vor fi gata. Dacă vrei să usuci un buchet primit, îndepărtează mai întâi toate accesoriile: panglici, fundițe, aplicații care pot afecta uscarea uniformă. Le vei putea pune la loc după ce buchetul se usucă. Retușul final este să aplici fixativ de păr după ce s-au uscat complet, pentru o păstrare mai îndelungată.

2. Uscarea prin presare

Metoda aceasta funcționează cel mai bine în cazul florilor mici, cu suprafața plată, precum margaretele sau crizantemele. Tot ce trebuie să faci este să așezi florile pe o hârtie mată, ziar, șervețel, hârtie igienică, cât mai absorbantă. Așează florile într-un strat, apoi acoperă-le cu încă un strat de hârtie și presează-le cu o greutate: dicționar, carte foarte groasă sau o cutie, chiar și de lemn. După prima săptămână, înlocuiește hârtia în care au fost așezate florile cu una uscată și așează florile la loc sub greutate. Tot acest proces durează aproximativ 3 săptămâni, după care vei avea flori uscate și gata pentru a crea un aranjament special.

flori uscate

3. Uscarea la cuptorul cu microunde

Florile cu multe petale, precum trandafirii, vor reacționa cel mai bine la acest procedeu de uscare. Cozile trebuie tăiate destul de mult, lungimea să fie de aproximativ 2,5 -5 cm. Pentru acest procedeu ai nevoie de un gen special, numit silicagel. Într-un bol toarnă aproximativ 2,5 - 5 cm de gel, așează florile, apoi mai adaugă gel peste ele până le acoperi. Adaugă o cană cu apă în cuptor pentru a evita ca florile să se usuce prea tare sau să se ardă. Adaugă bolul și lasă la încălzit aproximativ 2 - 3 minute. După ce scoți bolul din cuptor, lasă-l să se răcească 24 de ore, chiar 36 de ore pentru panseluțe, bujori sau dalii. Comparativ cu celelalte metode, aceasta este mult mai riscantă și s-ar putea să ai nevoie de mai multe încercări până să reușești să usuci corect florile.

4. Metoda ușoară

Există și așa ceva și e foarte foarte simplu. Așează florile sau buchetul într-un vas cu 2 - 3 cm de apă și pur și simplu uită de ele. Apa se va evapora, iar florile se vor usca. Hortensia reacționează cel mai bine la acest tip de uscare. Apoi poți folosi vasul pentru decor sau poți scoate florile și folosi diferite accesorii pentru a crea un aranjament.