Bucuria de a primi sau cumpăra flori este completată de cea de a le expune frumos în casă sau la birou pentru a te bucura de frumusețea lor uneori copleșitoare. Deși poți lăsa creativitatea să fie ghidul tău în aranjarea florilor în vază, există totuși câteva reguli sau mai degrabă sfaturi de care să ții cont dacă-ți dorești ca aranjamentul florilor în vază să fie și mai plăcut, rezistent și să  recreeze întocmai atmosfera dorită.

 Cum alegi vaza potrivită?

Că lumea florilor e atât de diversă nu mai este un secret pentru nimeni. Tocmai de aceea un pas important atunci când expunem buchetele de flori în casă este alegerea unei vaze potrivite. După cum poți ușor intui, mărimea și forma vazei trebuie să corespundă tipului de buchet sau aranjament:

- vază rotundă, clasică pentru buchetele rotunde, bogate, cu flori multe

- vază cilindrică pentru florile cu tulpina lungă, precum floarea-soarelui, crinii sau gladiolele

- vază de înălțime joasă, pentru florile cu tulpina scurtă

- vază cu gâtul îngust pentru o singură floare

O vază potrivită va asigura nu doar aspectul estetic plăcut al aranjamentelor florale, ci și rezistența acestora, căci florile vor avea spațiul necesar pentru a se așeza în mod natural, de la sine.

Fiindcă deseori buchetele conțin flori mixte, căci așa e când vrei să redai o explozie de frumusețe, nu te teme să separi florile în vaze diferite dacă acestea nu au aceeași înălțime sau nu sunt la fel de voluminoase. Spre exemplu, un buchet cu floarea-soarelui, minirosa și crizanteme poate fi împărțit în două vaze, astfel: floarea-soarelui, care are tulpina mai lungă, într-o vază cilindrică, iar margaretele și minirosa într-o vază cu înălțime mai joasă. Dacă vrei să păstrezi însă componența buchetului, poți tăia florile la aceeași lungime și să le așezi într-o vază cu gura largă, suficient de spațioasă pentru întregul buchet.

Uneori, împărțirea florilor dintr-un buchet în mai multe vaze ține cont de un lucru și mai important decât lungimea tulpinei sau de cât de voluminoase sunt florile, și anume, condițiile de mediu. Astfel, în timp ce unele flori iubesc lumina directă a soarelui și vor înflori superb lângă o fereastră, altele vor trebui ținute într-o zonă cu lumină indirectă pentru a rezista cât mai mult. În plus, unele flori pur și simplu nu pot fi ținute împreună în vază, căci nu pot ”conviețui”. Este cazul narciselor, lăcrămioarelor și a macului, care vor rezista în vază doar singure și nu împreună cu alte flori.

Nu în ultimul rând, alegerea vazei depinde și de camera în care dorești să expui florile. Vazele cilindrice pentru florile cu tulpina înaltă și vazele rotunde pentru aranjamentele voluminoase vor desăvârși atmosfera din holuri și sufragerie, în timp ce pentru dormitor, bucătărie sau baie sunt potrivite aranjamentele florale minimaliste, în vaze mici sau chiar în alte recipiente mai creative, precum cești, pahare, boluri de sticlă.