Valentine’s Day, Ziua Îndrăgostiților, Valentinsdag, Ystävänpäivä, Dia dos Namorados sau Saint Valentin, așa se traduce în câteva cuvinte sărbătoarea îndrăgostiților în mai multe țări de pe glob. Un semn că este o zi populară care bucură îndrăgostiții din întreaga lume. Dincolo de obiceiurile specifice fiecărei țări, florile sunt cele mai oferite cadouri aproape oriunde, alături de ciocolată și bilețele de dragoste. Sentimentele adevărate se împachetează în lucruri simple, dar personalizate, căci fiecare dragoste e unică.

Deși în România există și Dragobetele, ziua îndrăgostiților tradițională a românilor, pe 24 februarie, se pare că cei mai mulți sărbătoresc Valentine’s Day sau ziua de Sfântul Valentin, cum mai este denumită. Însă, v-ați întrebat vreodată cum a apărut Valentine’s Day, de unde vine și de ce sărbătorim iubirea tocmai pe 14 februarie? Noi da și am găsit și răspunsul.

De regulă, atunci când sărbătorim un sfânt, semnificația e în primul rând religioasă. De data aceasta, surpriză, în calendar nu există niciun Sfânt Valentin care să fie sărbătorit pe 14 februarie. Am mers mai departe și am aflat că, de fapt, Sfântul Valentin a fost un preot care a trăit prin secolul al III-lea, în vremea împăratului Claudius. Fiindcă împăratul a interzis căsătoriile, de teamă că bărbații nu vor mai merge la război de dorul soțiilor, Valentin le oficia în secret și a ajuns astfel să fie ocrotitorul iubirii. Până la urmă a fost prins și executat în anul 269 sau 270, în ziua de 14 februarie.

aranjament floral cu trandafiri rosii si roz pentru ziua indragostitilor  cos din trandafiri, crini, eustoma, verdeata pentru ziua indragostitilor

Pe scurt, aceasta e povestea Sfântului Valentin. Însă, când vine vorba de a sărbători, vorba aceea, câte bordeie, atâtea obiceie (nu aruncați cu piatra, știm că forma corectă de plural e obiceiuri, dar dacă asta-i vorba). Așa se face că în unele țări, precum SUA sau Canada, ziua îndrăgostiților e sărbătorită de toată lumea, iar dragostea nu are doar o conotație romantică. Se oferă flori și cadouri mamelor, colegilor, oricărei persoane la care ții. La capătul celălalt al lumii, în Italia și Spania, Valentine’s Day e o zi dedicată exclusiv îndrăgostiților, membrii familiei și prietenii nu-și împart cadouri.

Deși, în general, obiceiurile sunt similare, există și zone cu tradiții de-a dreptul speciale. De exemplu, în Japonia și alte câteva țări din spațiul Asiatic, ziua îndrăgostiților e sărbătorită în două reprize, 14 februarie și 14 martie. Pe 14 februarie, femeile sunt cele care oferă daruri bărbaților, mai exact ciocolată. Prietenii, colegii, șefii primesc giri-choco, un soi de ”ciocolată din obligație”, fără nicio asociere romantică. Pentru iubiți, soți sau bărbați speciali în viața doamnelor, există alt tip de ciocolată numit hon-mei. Aceasta e făcută în casă, de fiecare femeie, căci altfel sentimentele nu sunt adevărate, și dăruită bărbaților iubiți. Pe 14 martie, bărbații le răsplătesc pe doamne, oferindu-le, la rândul lor, ciocolată. Fiindcă această zi e numită și Ziua Albă, de regulă, se oferă-n dar ciocolată albă.

Cos gourmet cu ciocolata Cos gourmet cu fructe si ciocolata

Ca să rezumăm într-o singură idee: oriunde v-ați afla în lume, sărbătoriți dragostea, pentru oricine. Că-i iubită sau iubit, mamă sau prieten, coleg sau soră, important e să aveți măcar o zi în care să vă exprimați sentimentele de dragoste față de cei apropiați vouă și, desigur, față de voi înșivă.