Plantă cu flori abundente, în diverse culori, rezistentă la frig, cyclamenul este arma ideală în lupta cu posomorâtele zile de noiembrie.

Frunzele verzi, în formă de inimă au adesea striații în nuanțe de gri-argintiu sau verde deschis. Tulpini subțiri ies dintre frunze, în vârful cărora apar în nuanțe minunate florile, care pot fi netede, pot avea marginile petalelor franjurate sau pot semăna cu niște fustițe cu volănașe. Cele mai cunoscute soiuri sunt: Pastel White – alb, Blanck argente - alb, Superba – roz, Rex - roşu, Hundelup – roşu.

cyclamen roz roflora

Origine Cyclamenul este o plantă decorativă din familia primulaceae. Cyclamenul a ajuns în Europa în secolul 16. A fost dat uitării o perioadă, dar a redevenit popular în secolul 19 și de atunci nu a mai fost ignorat.

cyclamen

foto: http://maxpixel.freegreatpicture.com/White-Plant-Pot-Cyclamen-2744100

Ce să alegi când cumperi cyclamen?

Pe lângă culoarea și forma florii, trebuie să alegi între o plantă pentru interior sau exterior.

Cyclamenul se găseste în ghivece de diferite mărimi, de la mini la uriașe. Oricare dimensiune ar fi, alege planta care are o structură rotundă, atractivă, cu multe flori și mulți muguri sub frunze, care asigură o înflorire continuă.

Planta ar trebui să fie sănătoasă la cumpărare. Bolile care pot afecta planta sunt: Fussarium oxysporum forma cyclamensis (veştejirea cyclamenului), Thielaviopsis basicola (brunificarea rădăcinilor), Botrytis cinerea (mucegaiul cenuşiu) și sunt datorate umezelii excesive și a temperaturilor mai scăzute. iar dăunători: Tetranychus urticae (păianjenul roşu comun).

Dacă florile sau frunzele sunt rupte, adeseori sunt datorate condițiilor de transport. S-ar putea ca florile sau planta să fie ofilită, din cauza lipsei de apă. Frunzele galbene indică un mediu prea uscat sau prea umed. Cyclamen rezistă destul de bine la temperaturi mici, dar peste 0 grade.

cyclamen

foto: http://www.pcmg-texas.org/info/grow-with-the-masters/177-great-plants-for-winter-in-parker-county

Sfaturi de îngrijire

Cyclamenului îi plac locurile răcoroase și luminoase, dar nu lumina directă a soarelui și nici căldura.

Le place multă apă. Pastrează pământul umed, dar ai grijă ca apa în exces sa fie eliminată. Vara se udă o dată la două zile, iar iarna o dată la trei zile. Când planta are nevoie de apă începe să se ofilească puțin.

Curăță planta de florile uscate, pentru a evita ca acestea să putrezească și pentru ca noi muguri să apară.

Poți să folosești și îngrășământ la 3 săptămâni pentru o înflorire îndelungată și pentru ca florile să reziste.

 cyclamen

foto: http://tempolibero.pourfemme.it/foto/fiori-autunnali-da-vaso_3307_6.html

Cyclamenul roșu sau alb este potrivit pentru sezoanele festive, în timp ce culorile pastel sunt potrivite primăvara. Arată bine în vase clasice, în vase negre din lemn, lăcuite sau ghivece negre lucioase, care le evidențiază frumoasele culori. Plantele pentru interior au un look energic, modern în vasele colorate.

 cyclamen in vas inchis la culoare

foto: http://elblogdelospenotes.blogspot.ro/2017/10/cinco-meses-de-flores-el-ciclamen.html

Vă așteptăm pe roflora.ro pentru a comanda planta lunii noiembrie pentru voi sau pentru cei dragi!