30 de sfaturi despre îngrijirea florilor tăiate
Știi cum se spune, dacă dăruiești florile din dragoste, cu siguranță că vor rezista mult. Noi, cel puțin, o credem din inimă și o spunem cu sinceritate. Însă, dacă dragostea nu e de ajuns, ai nevoie de aceste 30 de sfaturi care te vor ajuta să păstrezi mai mult timp florile în vază, și nu oricum, ci la fel de proaspete și frumoase ca în prima zi.
- - Primul pas, pregătirea vazei: înainte a așeza florile în vază, spal-o foarte bine cu apă caldă și detergent pentru a înlătura bacteriile și particulele de praf;
- - Nu pune florile în vază împachetate în ambalaj, legate cu fundă sau cu alte accesorii care le țin sugrumate. Lasă-le să ”respire” în voie.
- - Folosește un cuțit sau foarfece foarte ascuțite, care taie bine, pentru a nu rupe sau zdrobi tulpina florii.
- - Taie cozile florilor pe verticală, la o distanță de cel puțin un cm de la bază pentru a mări suprafața care intră în contact cu apa. Ar fi de preferat să le tai la un unghi de 45 de grade.
- - Unul din motivele pentru care florile se ofilesc mai repede este contactul cu aerul. Pentru a evita ca asta să se întâmple, taie cozile florilor atunci când sunt scufundate în apă sau ținându-le sub un jet de apă.
- - Tot pentru a evita ca tulpina proaspăt tăiată să intre în contact cu aerul, asigură-te că vei transfera florile într-o vază cu apă, imediat după ce le-ai tăiat.
- - Lasă florile în vaza cu apă minimum 5 ore, înainte de a începe să le aranjezi, pentru a se aclimatiza.
- - Când mergi la cumpărături, florile să fie ultimul lucru de pe listă pe care îl cumperi. Schimbarea de temperatură și lipsa apei nu le sunt deloc benefice, deci, cu cât le duci mai repede acasă și le așezi în apă, cu atât mai bine.
- - Schimbă apa cât mai des posibil. Ar fi indicat să o faci zilnic, mai ales dacă ai în vază trandafiri, care necesită apă proaspătă aproximativ odată la 12 ore. În orice caz, nu lăsa să treacă mai mult de 2 – 3 zile pentru a schimba apa complet, asta deoarece florile trebuie să fie în permanență hidratate, iar bacteriile din apă înlăturate.
- - Dacă observi că nivelul apei din vază a scăzut, completează cu apă proaspătă.
- - De fiecare dată când schimbi apa, scurtează tulpina florilor, tăind încă un centimetru din coadă, pentru a înlătura celulele moarte și a facilita absorbția de apă proaspătă.
- - Ar fi mai bine să nu folosești apă de la chiuvetă, întrucât poate conține impurități, însă dacă tu o consumi, atunci și florile tale vor fi în siguranță.
- - Florile cu tulpina lemnoasă se așează mai întâi în apă caldă, după care se transferă în apă rece.
- - În cazul florilor care sunt încă la stadiul de boboci, poți să accelerezi procesul de înflorire dacă înainte de a le pune în apă rece, le ții un minut în apă călduță. Îți recomandăm, însă, să le lași să înflorească natural. Te vei bucura și mai mult timp de ele.
- - Vrei ca florile să reziste mai mult? Iată un truc! Adaugă în vaza cu apă câteva picături de vodcă și o linguriță de zahăr alb.
- - Un alt ingredient surpriză pe care-l poți pune în vaza cu apă este o monedă de cupru. Florile se vor menține proaspete mai multă vreme.
- - Hrănește florile! Horticultorii și florarii recomandă un amestec de apă și suc acidulat, precum 7-up și Sprite. Acidul din suc omoară bacteriile, iar, în plus, sucurile au și o concentrație mare de zahăr, un nutrient potrivit pentru flori. Pentru ca florile să se dezvolte bine, amestecul de apă – suc acidulat trebuie să fie echilibrat. Este indicată o proporție de 3 la 1, adică 3 părți de apă și una de suc.
- - Nu lăsa frunze sub nivelul apei, deoarece acestea favorizează apariția de mucegai. Partea florii care este acoperită de apă trebuie să fie cât mai curată, fără frunze sau verdeață.
- - Curăță florile ori de câte ori apar petale sau frunze ofilite. Atenție la trandafiri: dacă au spini, nu îi îndepărta, căci se vor ofili mult mai repede fără ei.
- - Dacă florile și plantele în ghiveci au nevoie de lumina soarelui pentru a crește mai repede, situația stă exact invers în cazul florilor din vază. Acestea nu trebuie ținute lângă surse de căldură sau lumină. Cu cât se maturizează mai rapid, cu atât se vor ofili mai repede.
- - Știi decorurile acelea superbe cu flori, fructe și legume? Ei bine, nu încerca asta acasă! Legumele și fructele coapte emană un gaz, numit etilenă, care favorizează ofilirea florilor. Așadar, nu ține vaza cu flori în apropierea fructelor și legumelor coapte.
- - Menține florile fresh, pulverizând apă pe ele, cu ajutorul unui pulverizator.
- - Narcisele, lăcrămioarele și macul nu trebuie așezate în vază împreună cu alte flori, căci acestea elimină ”competiția”. Așadar, așează-le mereu într-o separat, într-o altă vază. De asemenea, combinația de lalele și liliac e total incompatibilă, de aceea nu trebuie puse niciodată ambele în aceeași vază.
- - Florile, în special trandafirii, sunt foarte sensibile la fumul de țigară. Evită să fumezi în preajma lor sau să le ții într-o încăpere în care este fum de țigară. Se vor ofili mult mai repede.
- - Vrei flori care să pară proaspete și puternice? Poți pulveriza puțin spray fixativ pe partea inferioară a frunzelor și petalelor.
- - Florile vor rezista cu câteva zile mai mult dacă seara, înainte de culcare, le așezi în frigider, la rece. Temperatura ideală pentru florile tăiate este între 0,5 și 2 grade Celsius.
- - Florile tropicale au nevoie de o temperatură mai ridicată, așa că nu este recomandat să fie ținute în frigider. Acestea trebuie depozitate într-o încăpere cu temperaturi între 10 și 13 grade celsius.
- - Dacă ai propria grădină și vrei să tai flori pentru a le așeza în vază, asigură-te că faci asta în cea mai răcoroasă parte a zilei, de preferat dimineața devreme. Motivul este că, în perioadele răcoroase, florile pierd mult mai puțină apă, deci vor rămâne proaspete mai mult timp.
- - Pentru flori mai rezistente, acestea trebuie tăiate când ajung în stadiul de dezvoltare potrivit. Florile cu mai mulți boboci pe fir, precum zambilele sau orhideea, trebuie tăiate dacă au cel puțin un boboc care începe să înflorească. În schimb, florile cu un singur boboc pe fir, precum floarea-soarelui, trebuie lăsate să înflorească complet înainte de a fi tăiate.
- - Florile au și ele nevoie de spațiu, așa că nu încerca să le îngrămădești într-un recipient mic. Dacă nu ai o vază suficient de mare, poți să le separi în câteva mai mici.
Resurse:
http://hort.ifas.ufl.edu/flowerpostharvest/pubs/De-myth-tifying.pdf
http://www.apartmenttherapy.com/5-ways-to-make-fresh-flowers-last-longer-188107
http://www.wikihow.com/Keep-Flowers-Fresh
You must be logged in to post a comment.
click here to log in