Primul gând despre florile în ghiveci este că acestea rezistă mult timp și că ne putem bucura de ele azi, mâine și peste câteva luni. De-ar fi așa ușor! Deși există flori și plante în ghiveci care nu necesită foarte multă atenție, cele mai multe au nevoie de o minimă îngrijire corectă pentru a ne putea încânta cu frumusețea lor.

10 sfaturi pentru îngrijirea florilor din ghiveci

  1. Alege cu grijă ghiveciul – ghivechiul trebuie să aibă neapărat găuri la bază pentru a permite scurgerea apei. Nu doar lipsa de udare poate cauza ofilirea unei plante, ci și udarea în exces. Pentru ghivecele mari, găurile ar trebui să aibă un diametru de 1 cm, iar pentru cele mici și mijlocii, de aproximativ jumătate de cm.
  2. Alege mărimea ghiveciului în funcție de dimensiunile plantei sau florii. Regula este cu cât mai mare, cu atât mai bine. Dacă floarea nu are sufiecient spațiu să se dezvolte, în cele din urmă se va ofili. În schimb, nu e nicio problemă dacă ghiveciul este mai mare decât necesar.
  3. Udarea – unele plante au nevoie de mai multă apă, altele aproape deloc. Indiciul că  nu e nevoie să uzi planta este solul umed la atingere.
  4. Asigură cantitatea suficientă de lumină și căldură

 

10 plante care cresc și fără lumina soarelui

  1. Curăță, taie, îndepărtează constant florile ofilite
  2. Nu planta flori diferite în același ghiveci decât dacă se pot dezvolta în aceleași condiții
  3. Aclimatizează plantele – nu le supune brusc la schimbări climatice sau ale mediului în care se dezvoltă
  4. Replantează în momentul în care rădăcinile florii ies prin găurile ghiveciului – nu replanta în perioada înfloririi;
  5. Fertilizarea trebuie să fie echilibrată și în funcție de perioadă – nu se fertiliează pe timp de iarnă sau când planta e în stare latent (când nu crește);
  6. Aerisirea – florile au și ele nevoie de aer proaspăt, însă ai grijă să nu le afecteze curenții de aer rece. Dacă le ții afară, iar noaptea e prea frig, le poți muta într-o încăpere în care să fie ferite de acțiunea directă a curenților de aer rece.